Vandaag in gesprek met De Gelderlander: Het interview eindigde met de gewetensvraag wat ik liever wilde, een leven mét of zonder ADD? Pffff…. Ik vind het topsport, hoor! Het is zowel een vloek als een zege. Ik gun niemand wat ik allemaal heb meegemaakt (komt niet allemaal door mijn ADD, hoor!!!), máár wat ben ik er ook blij om! Omdat ik blij en dankbaar ben voor wie ik ben en anderen daardoor kan helpen. En wat heb ik er ook veel lol om! De gekke dingen die gebeuren en rare situaties waar ik weer in terecht kom. Onwijs lachwekkend en ook vermoeiend. Het is beide.
Volwassenen met ADHD
Er zijn ongeveer 124.000 volwassenen met ADHD / ADD in Nederland. Mensen die op latere leeftijd de diagnose krijgen, hebben gemiddeld 12 jaar naar hulp gezocht. Dit komt omdat deze mensen met andere klachten bij de huisarts komen, bijvoorbeeld: burn-out/overspannen, depressie, faalangst, verslaving, slaapproblemen, obesitas etc. Dit is toch anders dan de standaard symptomen: gebrek aan concentratie/aandacht, impulsiviteit en hyperactiviteit. Vroeger werd er geen onderzoek gedaan naar ADHD / ADD en dus was daar niets over bekend. Je werd gewoon als lastig, druk, onhandelbaar en/of dromerig gezien. “Het zit er wel in, maar het komt er niet uit.”
Mijn weg
Toen ik zwanger was van mijn oudste, werkte ik als hoofd secretariaat en directiesecretaresse. Twee functies in één baan. Ik mocht wel part-time werken, maar dan moest ik hetzelfde werk maar in drie dagen gaan doen. Dat was een omkeerpunt: “Als ik nu niet ga doen wat ik altijd heb gewild, doe ik het nooit meer”. Ik begon mijn eigen bedrijf en werd trainer/coach en deed een aantal opleidingen.
Mijn leven nog eens over gedaan in trainersopleidingen
- Trainersopleiding communicatieve vaardigheden – Ik heb pas op mijn 18e leren praten. Tot die tijd was ik een heel stil, lief, verlegen en teruggetrokken meisje;
- Trainersopleiding Omgaan met pesten – Ik ben tot mijn 18e gepest;
- Trainersopleiding Effectief communiceren met kinderen (communicatiemethode van Thomas Gordon) – Door het werken met pestslachtoffers, kwam ik in aanraking met ouders die met hun handen in het haar zaten. Bovendien vond ik de opvoeding van mijn eigen kinderen inmiddels ook best lastig;
- Zakelijke effectiviteit en Effectief leidinggeven – Ik had 10 jaar in het bedrijfsleven gewerkt en dat miste ik. De communicatiemethode van Gordon vond ik zo mooi, daar ging ik in het bedrijfsleven ook mee verder;
- AD(H)D-coach – Door het vermoeden van ADHD en ADD bij mijn kinderen, kwam ik erachter dat het erfelijk is en dat ik zelf ook nogal wat kenmerken had. De begeleiding na mijn diagnose ADD vond ik zo slecht (volgens vast protocol, niet op mij afgestemd) dat ik dacht “dat moet anders, dat ga ik zelf doen”. Want iedereen is uniek en verdient een unieke aanpak. De specifieke doelgroep en specialisatie – waar ik naar op zoek was – had ik gevonden. Alles viel op zijn plek.
ADHD-coach
In de coaching werk ik aan vier dingen: Inzicht in ADHD / ADD, gebruiksaanwijzing, gevolgschade en balans tussen voelen en denken.
- ADHD: Als je weet hoe ADHD werkt, kun je het beter begrijpen en accepteren en ernaar handelen. Positief omgaan met ADHD helpt enorm. Daardoor kun je meer bereiken.
- Gebruiksaanwijzing: Als je weet wat je kwaliteiten zijn en wat wél werkt bij jou, kun je dat inzetten. Alles wat aandacht geeft groeit. Als je veel aandacht geeft aan problemen dan weet je dus wat er gebeurt. Inzicht helpt wel. Waarvan kom je in de flipstand, maar vooral: hoe voorkom je het of hoe kom je er zo snel mogelijk weer uit? Als je je aandacht richt op oplossingen, wat wél werkt, je positieve eigenschappen en talenten dan gebeurt er vaak iets heel bijzonders. Structuur, rust en regelmaat, werkt misschien bij de één, maar bij een ander werkt het misschien juist niet.
- Gevolgschade: Als je maar vaak genoeg gehoord hebt dat je lastig, onhandig, dromerig, langzaam bent etc. ga je er vanzelf in geloven. Als er daarnaast wat dingen mislukken in je leven; In je studie, relatie of werk, dan is het waarschijnlijk, dat je daar schade van ondervonden hebt. Je hebt mooie overlevingsstrategieën gemaakt, waar je nu inmiddels misschien wel last van hebt.
- Balans tussen voelen en denken: De meeste mensen met ADHD / ADD voelen of denken heel veel. Als je heel veel denkt is het lastig om beslissingen te nemen. Als je veel voelt, wordt je vaak overstroomd door je gevoel waardoor je lamgeslagen wordt. Balans tussen voelen en denken brengt rust.
Ik begeleid mensen heel graag van onderpresteren, naar leven naar hun volle potentie. Want leven met ADHD / ADD is topsport, maar kan ook heel positief zijn. Er zijn niet voor niet voor niets veel succesvolle mensen met ADHD / ADD. Ik weet uit eigen ervaring dat je ook goed kan functioneren met AD(H)D, ook al blijft het topsport.
Bel of mail je me als je een zetje in de goede richting nodig hebt? 06-51 11 49 42 of