In onze moderne samenleving hebben we steeds meer aandacht voor neurodiversiteit, waardoor we ook meer weten over de uitdagingen resume 2163673 1280en kansen die dit met zich mee kan brengen. Ook mensen met ADHD hebben hierdoor hun eigen worstelingen en talenten als het aankomt op hun carrière. Het sollicitatieproces is voor veel mensen sowieso al best lastig. Voor personen met een neurodivers brein brengt het soms extra aandachtspunten met zich mee. Daarom vind je in deze blog, die is geschreven in samenwerking met CVSter.nl, handige tips en informatie voor solliciteren met ADHD/ADD. Meer weten? lees hieronder verder!

Geschikte banen voor mensen met ADHD

Mensen met ADHD doen het vaak goed in banen die een stimulerende omgeving bieden, waarin ze actief kunnen zijn en afwisselende werkzaamheden uitvoeren. Hier zijn enkele beroepen die goed kunnen passen bij mensen met ADHD / ADD:

  • Creatieve beroepen: banen in kunst, ontwerp, schrijven, grafisch ontwerp en muziek bieden vaak veel ruimte voor expressie en creativiteit, wat kan helpen om de aandacht vast te houden.
  • Ondernemerschap: het opzetten van een eigen bedrijf kan gunstig zijn voor mensen met ADHD, omdat het hen in staat stelt om hun eigen werkschema en focus te bepalen.
  • Sales en marketing: banen die het gebruik van overtuigingsvaardigheden vereisen, kunnen aantrekkelijk zijn voor mensen met ADHD /ADD. Dit komt omdat hier een bepaalde passie en energie voor nodig is die mensen met ADHD vaak al van nature bezitten.
  • Sociale en dienstverlenende beroepen: banen waarbij interactie met anderen centraal staat, zoals counseling, coaching of sociaal werk, kunnen de sterke empathische vaardigheden van mensen met ADHD / ADD goed gebruiken. Mensen met ADHD kunnen daarnaast goed functioneren in een crisissituatie. Niet voor niets werken er veel mensen met ADHD bij de politie, de brandweer en ziekenhuizen.

Voorbereiding op het sollicitatiegesprek

Het sollicitatiegesprek is een cruciale stap in de weg naar een nieuwe baan. Je wilt natuurlijk graag een goede indruk maken. Het is daarom belangrijk om alvast goed onderzoek te doen naar het bedrijf. Kennis hebben van hun missie, waarden en recente prestaties zijn goede manieren om te laten zien dat je je hebt ingelezen. Ook kan je ook proberen meer te weten te komen over de bedrijfscultuur en checken of deze wel echt bij je past. Dit is cruciaal in het aanhaken van je brein en dus in je mate van functioneren.

Identificeer van tevoren ook je unieke sterke punten die relevant zijn voor de functie: gebruik hierbij voorbeelden uit eerdere werkervaringen om een duidelijk beeld te scheppen. Bereid alvast antwoorden voor op veelvoorkomende vragen, zodat je zometeen niet met een mond vol tanden staat.

Ook is het handig om vooraf de keuze te maken of je je ADHD wil benoemen. Officieel ben je niet verplicht om (potentiële) werkgevers te vertellen over je diagnose, enerzijds kan het wel voor problemen en onbegrip zorgen als je dit niet doet. Daarnaast toont het een transparante aanpak, wat veel werkgevers kunnen waarderen.

Anderzijds kan je twijfel om het te vertellen terecht zijn. En kan het juist voor een vervelende reactie zorgen? Volg je gevoel hier in. Helaas gaat niet elk bedrijf, afdeling of manager hier goed mee om. Weet wat je eigen gebruiksaanwijzing ­is en vertel open wat je nodig hebt om goed te functioneren.

Vergeet geen hulp te vragen

Loop je ergens tegenaan en kom je er zelf niet uit? Wees dan niet te trots om hulp in te schakelen. Iets simpels als een sollicitatiegesprek oefenen met vrienden of familie kan al een hoop helpen, waardoor je zelfverzekerder het gesprek in gaat. Wellicht kun je uit hun netwerk ook weer nieuwe organisaties vinden die op zoek zijn naar nieuwe medewerkers. Wellicht kunnen zij ook een goed woordje voor je doen en sta je bij de sollicitatie al met 1-0 voor.

Ook kan je mede-ADHD’ers vragen om hun ervaringen, zodat je een beter beeld krijgt van wat je kan verwachten. En ervaringen met gelijkgestemden uitwisselen. Impuls & Woortblind organiseert bijvoorbeeld ADHD cafés in verschillende plaatsen.

Wil je ook graag je gebruiksaanwijzing vinden? 

Om je gebruiksaanwijzing te vinden kun je ook hulp inschakelen van een coach / professional. Zo helpt Arda van ADHD-Praktijk je beter te functioneren en meer rust en balans te krijgen. De focus van haar aanpak is op een diepere laag, op onderbewust, harts- en zelfs zielsniveau. Maar liefst 95% van ons gedrag is namelijk onderbewust. Via oa. hypnotherapie en IEMT (Integral Eye Movement Therapy) kun je de beren die je op de weg ziet in de kern aanpakken. Zo bied je problemen waar veel ADHD’ers mee worstelen, het hoofd en laat je je niet tegenhouden om een mooie carrière op te bouwen. Wil je meer informatie, neem dan eens contact op met Arda op telefoonnummer 06-51 11 49 42. 

Ja, ik wil graag contact

Designed by Walraven WebWerk