Het is altijd lastig uit te leggen wat ik precies doe met de coaching. Ik zeg altijd we zijn vooral aan het puzzelen naar hoe het wél werkt. Op zoek naar jouw gebruiksaanwijzing. En hoe hou je dat dan vast? Vaak is door de meeste mensen al heel veel nagedacht en geanalyseerd wat er niet goed ging. En wat je aandacht geeft dat groeit. Je wilt natuurlijk beter functioneren en niet slechter. In de coaching is er dus heel veel aandacht voor wat je wél wilt bereiken en het verankeren daarvan. Onderstaand 7 tips om beter te functioneren met ADHD.

Gebruiksaanwijzing:

Ga op zoek naar je eigen "gebruiksaanwijzing". Wat werkt niet en vooral: wat werkt wél. Stop met analyseren wat niet goed ging of wat je problemen zijn. Stop met waarom-vragen. Analyseren of het je karakter of ADHD is, helpt ook niet. Want wat je aandacht geeft dat groeit. Wat wil je in plaats daar van? Waar wordt je blij van? Waar krijg je energie van? Wat is je verlangen? Wanneer ging het wel goed? En hoe deed je dat? Doe daar meer van!

Sporten/bewegen

Ga sporten / bewegen. Dit geldt natuurlijk voor iedereen, maar vooral voor mensen met ADHD / ADD. Er komt daardoor meer activiteit in de hersenen, waardoor ook je prefrontale cortex beter gaat werken. In de prefrontale cortex worden je executieve functies geregeld (planning, concentratie, geheugen, starten en afmaken van taken, tijdsbesef, emotie regulering). Door bewegen wordt er endorfine (geluksstofje) aangemaakt en ook hierdoor kun je je beter concentreren. Bovendien maak je je hoofd leeg door te sporten. Broodnodig voor de denkers/piekeraars onder ons. Al pak je maar vaker de fiets, de trap, doe korte oefeningetjes eventueel m.b.v. Youtube. Hoe vaker je sport en/of beweegt hoe meer zin je er in krijgt ;-) Nou ja, meestal dan, ik ken echt best veel mensen die dat hebben ;-)

Hulpbronnen

Waar krijg je (positieve) energie van? Kortom: wat zijn je hulpbronnen? Krijg je energie van een drukke kroeg, met veel mensen en live-muziek? Of door te wandelen in het bos? Van welke mensen krijg je energie? Klassieke muziek luisteren of juist naar dance? Kleuren of freerunnen? Kiten of een strandwandeling? Wat kun jij bedenken om meer energie te krijgen? Maak eens een lijstje. En doe daar wekelijks wat mee. Ook dit is natuurlijk ook voor iedereen goed. Maar heb je ADHD dan is het zeker zaak om te weten wat je hulpbronnen zijn. Zo kun je voorkomen dat je overprikkeld raakt, teveel moodswings hebt en er voor zorgen dat je hoofd weer rustig wordt. Laat iedereen maar praten, als het voor jou bijvoorbeeld werkt om tv te kijken, een shooting game te spelen, naar een dancefeest te gaan of met de hond te wandelen om je hoofd weer leeg te maken en op te laden dan moet je dat vooral doen.

Hoofd en gevoel in balans brengen

Doe iets wat je hoofd en gevoel in balans brengt. ADHD'ers hebben de neiging om óf heel veel te denken, óf heel veel te voelen. Je kunt daar meer balans in krijgen door bijvoorbeeld meditatie, mindfulness, chi neng qi gong, ki oefeningen (korte oefeningen en snel resultaat). Mindfulness en meditatie is prima te doen met verschillende appjes die je kunt downloaden. Laat je het even weten als je tips wilt? Ki-oefeningen passen naar mijn mijn mening heel goed bij de gemiddelde ADHD'er (als die al bestaat) omdat je snel, ongemerkt op elk moment van de dag uit je hoofd in je lijf en in je kracht kan komen. 

Wees je eigen beste vriend(in)

Give yourself some slack! Wees eens wat liever voor je zelf! En vooral minder kritisch! Wat zou er gebeuren als je je zelf volledig zou accepteren zoals je bent? Als je onvoorwaardelijk van je zelf houdt? Zou je dan ook zo tegen jezelf praten, zoals je nu doet? Dan zou je waarschijnlijk een stuk milder zijn! En dat levert veel op!! Wat zou dat voor jou opleveren? Rust? Zelfvertrouwen? En wat nog meer? 

Doe wat bij je past

Leven met ADHD gaat stukken beter als je zorgt voor voldoende uitdaging, creativiteit en/of afwisseling in je werk en in je leven. Het allerbelangrijkste is dat je doet wat bij je past. Kies een studie of werk waarbij je jezelf kan zijn en waarbij je gemotiveerd blijft. Als dat niet het geval is, kan dat leiden tot een hoger verzuim en inefficiënt werken. Dit komt doordat je vastloopt, overbelast raakt, achterstallig werk hebt, taken niet afrondt en het overzicht kwijtraakt. Dit is ontzettend jammer want je hebt met ADD / ADHD ook een heel veel positieve eigenschappen. Om deze vaker en beter in te zetten is het belangrijk dat je het op jouw manier doet. Wat een ander daar ook van vindt. 

Ruim gevolgschade op.

Mensen met ADHD hebben vaak een grotere gevolgschade, Hebben zich vaak aan moeten passen (op school, in het gezin/familie) en zijn of worden vaak veroordeeld. Daardoor hebben ze overlevingsstrategieën ontwikkeld die inmiddels niet meer handig zijn. Elk gedrag heeft een positieve intentie. Wat leverde gedrag je op in positieve zin? En wat zou je daarvoor beter in de plaats kunnen doen om je doel te bereiken?

Wat werkt voor jou? Heb je nog meer tips?

Als je hiervoor wel een steuntje in de rug kan gebruiken, bel me dan. 06-51 11 49 42.

Maak een afspraak

Individuele coaching

ADHD / ADD is vergelijkbaar met een slecht geolied apparaat met verschillende functies. Sommige functies doen het geweldig, maar andere functies kosten enorm veel moeite en werken slecht. het apparaat kan uiteindelijk overbelast raken en kapot gaan. Tijdens de sessies bekijken we hoe we het apparaat kunnen oliën en optimaliseren. Lees meer >>

Groepstraining

Wat een feest van herkenning in een groep. "Ik ben dus niet gek of raar". Dit is vaak wat ik terug hoor in een groepstraining. En nee, ik kan je nu al zeggen: je bent zeker niet gek of raar! Door in een groep te werken maak je gebruik van elkaars sterktes en zwaktes. Naast je eigen proces leer je ook ontzettend veel van de processen bij de ander. Lees meer >>

Designed by Walraven WebWerk