Mijn puber (die al volwassen zou moeten zijn) bakt er wederom niets van. help mijn kind heeft adhd
Het wordt nu toch echt tijd dat hij zijn verantwoordelijkheid gaat nemen en zijn 
studie gaat afronden, of zijn baan vasthoudt, maar het schiet gewoon weer helemaal niet op. Natuurlijk weet ik ook wel dat hij het zelf moet oplossen, maar als ik hem loslaat verzuipt hij (nog meer).

Voor veel ouders, met kinderen met dit speciale brein, is dit heel herkenbaar.  ADHD is topsport, zowel voor de degene zelf als voor hun omgeving. 

Vaak kan ik er niet van slapen, doordat ik me enorme zorgen maak. Uit machteloosheid ben ik vaak zo boos op hem en daar voel ik me dan weer schuldig over. Maar als hij dan voor de zoveelste keer iets te laat aangeleverd heeft, of te laat komt op zijn werk en ontslagen is, of ik weer eens de lader van zijn laptop kan brengen omdat hij die vergeten is bij een tentamen…. Dan spring ik uit mijn vel!!! Ik trek het niet meer, HELP!

Voor ouders van kinderen met een een lichamelijke of geestelijke beperking is het heel logisch dat dit extra tijd en energie kost. Dat is voor ouders met kinderen met een speciaal brein precies hetzelfde, maar lang niet zo duidelijk. Niemand om je heen begrijpt het echt. Wat vraagt het hebben van een puber met ADHD van jou als ouder? 

Herhaling 

Over het algemeen kan je zeggen dat je vaker dingen moet herhalen. Heeeel veeel vaker! Daar rustig bij blijven is lastig, maar is wel nodig. Rustig, kort en duidelijk. Weet dat het helpen herinneren en het bieden van overzicht/duidelijkheid, nodig is en nodig blijft. Het duurt echt veel langer dan bij andere mensen voordat iets in zijn systeem zit. 

Doe dit vragend wat hem aanzet het zelf op te lossen. Het liefst op een moment dat er geen spanningen zijn, als het gezellig en rustig is. ’s Avonds bij het avondeten even vragen wat hij morgen gaat doen en ongemerkt de planning doornemen. Of vragen wat hij allemaal mee moet nemen voor een bepaalde activiteit.  

"Hoe kan jij goed voor jezelf blijven zorgen? Waar krijg jij nog een goed gevoel over? Blij, relaxt, lekker in je vel? Waar krijg jij energie van? Zodat jij bij jezelf en in je kracht kan zijn. Zodat je kan blijven relativeren. Want als jij genoeg energie hebt en lekker in je vel zit, ben je een veel leuker mens. Kan je veel meer aan en reageer je beter."

Een lange adem

Je geduld zal regelmatig op de proef gesteld worden. Weet dat de puberteit bij de kinderen met ADHD vijf jaar langer duurt. Dus als je denkt: dit zou hij zo onderhand toch wel moeten weten. Of dit moet hij nu toch echt wel zelf kunnen. Dan sla je de plank mis, helaas. Je hebt dus echt een langere adem nodig dan andere ouders.

Vragen die ik heb voor jou: Hoe kan jij goed voor jezelf blijven zorgen? Waar krijg jij nog een goed gevoel over? Waar krijg jij energie van? Zodat jij bij jezelf en in je kracht kan zijn. Zodat je kan blijven relativeren. Want als jij genoeg energie hebt en lekker in je vel zit, ben je een veel leuker mens. Kan je veel meer aan en reageer je beter. 

Voortschrijdend inzicht

Je weet onderhand wel wat er allemaal mis kan gaan. Te laat komen, te laat beginnen, dingen niet afmaken, dingen vergeten of kwijt zijn. En als je denkt dat je alles gehad hebt, word je “verrast” met weer iets nieuws en heeft je kind zich op een andere manier in de nesten gewerkt.

Dat is wat het is. Daar heb je als ouder “gewoonweg” mee te dealen. Het helpt als je dat kan accepteren. Het is een feit: het is al gebeurd. 
(Samen) zoeken naar wat wél werkt en uitzoeken hoe je er mee kan dealen is de clou. Het helpt dat je weet dat het komt door miscommunicatie in het brein van je puber. Behalve dat hij al genoeg last heeft van het puberbrein, komen daar voor hem nog extra problemen bij die het uiterste van hem vergen. Wees het voor, zonder beschuldigend of te beschermend te zijn. ADHD hoeft zeker geen excuus te zijn, je hebt er wel mee te dealen. En wat kun je bedenken om dat zo goed mogelijk te doen? 

"Wat ik jou gun, lieve papa of mama, is dat je de moed erin houdt en goed voor jezelf zorgt. Dat je lak heb aan wat een ander ervan vindt en accepteert dat het is wat het is. En boven alles dat je de mooie en leuke kwaliteiten van jezelf, je kind en je gezin blijft zien. "

Tot slot....

Hoe moeilijk het ook is, zorg ervoor jullie ook nog leuke dingen doen en plezier maken. Alle ADHD-kenmerken verergeren door stress. En de klachten worden minder door pret, blijheid en vrolijkheid, doordat er dopamine aangemaakt wordt. Dit ADHD-brein heeft namelijk een tekort aan dit geluksstofje. Dus ook al heb je het volste recht om boos te zijn en heb je de neiging om je puber achter het behang te plakken, blijf ook focussen op wat wél werkt en hoe je het leuker en makkelijker kan maken. Want hoe meer plezier er is, hoe meer geluksstofjes, hoe beter het brein werkt. Er harder aan werken, beter je best doen, helpt dus juist niet, hoe goed de intentie ook is. 

En wat ik jou gun, lieve papa of mama, is dat je de moed erin houdt en goed voor jezelf zorgt. Dat je lak heb aan wat een ander ervan vindt en accepteert dat het is wat het is. En boven alles dat je de mooie en leuke kwaliteiten van jezelf, je kind en je gezin blijft zien. 

Voel je je gefrustreerd en machteloos? Lukt het niet meer om de kwaliteiten en de leuke dingen van je puber te zien? Maak dan eens een afspraak. Ik kan je helpen om wat ballast van je af te gooien en je tools te geven. Zodat je weer met een schone lei kan beginnen. Neem daarvoor contact met mij (Arda Nieboer) op. Mijn telefoonnummer is: 06-51 11 49 42. 

 Lees ook het blog: Hoe werkt het in een ADHD-brein? Executieve funties

Neem contact op

 

Individuele coaching

ADHD / ADD is vergelijkbaar met een slecht geolied apparaat met verschillende functies. Sommige functies doen het geweldig, maar andere functies kosten enorm veel moeite en werken slecht. het apparaat kan uiteindelijk overbelast raken en kapot gaan. Tijdens de sessies bekijken we hoe we het apparaat kunnen oliën en optimaliseren. Lees meer >>

Groepstraining

Wat een feest van herkenning in een groep. "Ik ben dus niet gek of raar". Dit is vaak wat ik terug hoor in een groepstraining. En nee, ik kan je nu al zeggen: je bent zeker niet gek of raar! Door in een groep te werken maak je gebruik van elkaars sterktes en zwaktes. Naast je eigen proces leer je ook ontzettend veel van de processen bij de ander. Lees meer >>

Designed by Walraven WebWerk