adult 1426379 1920Of je nu helemaal van branche wilt veranderen of een meer ADHD-vriendelijke werkomgeving nodig hebt, deze tips helpen je om werk te vinden wat bij je past.

Het allerbelangrijkste is dat je ADHD / ADD brein aan blijft haken. Want we weten allemaal wat er gebeurt als je werk hebt waarbij dat niet het geval is. Je gaat uitstellen, de stapels lopen op, het is lastiger om je afspraken na te komen, op tijd te komen, goed werk af te leveren etc. Wat helpt jou om je ADHD / ADD brein optimaal te laten functioneren? Om jou optimaal te laten functioneren? 

Het is belangrijk dat je een goede klik maakt met collega’s, dat de sfeer goed is. Verder is het mooi als je bij een bedrijf zit met een flexibele en open communicatie en dat er regelmatig en directe feedback is. En waarbij er enige vrijheid, flexibiliteit en acceptatie is qua werktijden, werkomgeving en je manier van werken. Het is belangrijk dat het werk je blijft fascineren en dat het voor jou boeiend blijft. 

De ideale baan is voor iedereen anders. Om je te helpen met het maken van een goede match hieronder een aantal tips:

  • Inventariseer jouw sterke en zwakke punten.

Denk terug aan alle banen die je hebt gehad. Waar was je goed in? Waar was je niet goed in? Benoem ook deeltaken die beter of slechter gingen. Wees realistisch en richt je op je kwaliteiten en talenten. Je kan je vastbijten op dingen die je persé onder de knie wilt krijgen, of vastbijten in een baan waar je eigenlijk niet geschikt voor bent. Dat kost je uiteindelijk een hoop energie, frustratie en misschien uiteindelijk een burn-out. Kies een baan die past bij je sterke punten.

  • Analyseer wat je leuk vindt en waar je een afkeer tegen hebt

Schrijf alles op wat je leuk vind en alles waar je een afkeer tegen hebt. Werk je graag samen of juist liever alleen? Wil je met mensen werken? Met je handen werken? Welke aspecten vind je saai? Waar krijg je energie van? Waar word je blij van? Wat inspireert je of fascineert je? Zet het op een rij en creëer zo je ideale baan.

"Afwisseling, beweging, deadlines en creativiteit zijn vaak belangrijke aspecten die goed werken als je ADHD / ADD hebt."

  • Waarschijnlijk heb je geestelijke of lichamelijke activiteiten nodig?

Dan is het wellicht handig dat je werk zoekt waarbij je kan en mag bewegen en/of snel moet reageren. Afwisseling, beweging, deadlines en creativiteit zijn vaak belangrijke aspecten die goed werken als je ADHD / ADD hebt.

Denk aan een functie als verkoop buitendienst, kapper, schoonheidsspecialist, (eerste) hulpverleners, ambulant begeleider, postbezorger, onderhoudsmonteur of stagemanager. Of een baan in de buitenlucht zoals landschapsarchitectuur of in de bouw. En als je geestelijke afwisseling nodig hebt, zoek dan iets waarbij je je hersens kan laten kraken, creatief moet denken of waarbij je moet puzzelen naar oplossingen zoals in de ICT, kok, ZZP’er of ondernemer, verpleegkundige, software-ontwikkelaar, journalist, copy writer etc.

  • Zorg voor een collega die gedetailleerd en planmatig kan werken

Zeker als je er voor kiest om als zelfstandige te werken of in een klein bedrijf te werken dan is het handig dat er in ieder geval één gestructureerde collega is. Samenwerken met gelijkgestemden is leuk, maar de kans is groot dat het dan één grote chaos wordt met oneindig veel ideeën, maar dat er te weinig van de grond komt. Er is ook iemand nodig die het papierwerk en administratie doet en dat op de rit houdt.

Je kan prima leven en goed functioneren met ADHD / ADD. Grote kans zelfs dat je buitegewone talenten hebt. Ook al blijft het vaak topsport. ADHD / ADD is het lastigst als je nog niet weet waar je meet te maken hebt of wat jouw gebruiksaanwijzing is. Het is belangrijk om uit te vinden wat niet en vooral wél werkt voor jou. Bel of mail je me als je een zetje in de goede richting nodig hebt? 06-51 11 49 42 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 Maak een afspraak

 

Individuele coaching

ADHD / ADD is vergelijkbaar met een slecht geolied apparaat met verschillende functies. Sommige functies doen het geweldig, maar andere functies kosten enorm veel moeite en werken slecht. het apparaat kan uiteindelijk overbelast raken en kapot gaan. Tijdens de sessies bekijken we hoe we het apparaat kunnen oliën en optimaliseren. Lees meer >>

Groepstraining

Wat een feest van herkenning in een groep. "Ik ben dus niet gek of raar". Dit is vaak wat ik terug hoor in een groepstraining. En nee, ik kan je nu al zeggen: je bent zeker niet gek of raar! Door in een groep te werken maak je gebruik van elkaars sterktes en zwaktes. Naast je eigen proces leer je ook ontzettend veel van de processen bij de ander. Lees meer >>

Designed by Walraven WebWerk