brein hand 982048 960 720ADHD / ADD is veel meer dan alleen maar druk zijn of een slechte concentratie hebben. Chronisch te laat komen, chaos, een vol druk hoofd, uitstelgedrag, onderpresteren, dingen vergeten, snel wisselende stemmingen etc. Zo maar een greep van veel voorkomende kenmerken / symptomen. Mensen met ADHD / ADD hebben een tekort aan de neurotransmitters dopamine en noradrenaline in met name de prefrontale cortex. In dit hersengedeelte worden de meeste regelfuncties geregeld, de executieve functies.  Hierdoor ontstaan dus de problemen waar veel mensen met ADHD / ADD mee worstelen. 

Dopamine en noradrenaline zijn beide pretstofjes. Als iets dus saai, vervelend of ingewikkeld is voor iemand met ADHD / ADD, is het dus nog lastiger om goed te functioneren. Dit verklaart waarom iemand met ADHD / ADD meer gestimuleerd moet worden (extra prikkels nodig heeft) om taken uit te voeren. Daarom werken deadlines ook zo goed. Eerst pretstofjes aanmaken, helpt ook om het ADHD-brein beter aan te laten haken. ADHD / ADD is veel meer dan alleen gebrek aan concentratie, druk of impulsief zijn. Want ADHD / ADD beïnvloedt ook de manier waarop je informatie verwerkt, waardoor het lastig is te voldoen aan de eisen die het leven aan je stelt.

Het voordeel van ADHD / ADD is, is de superfocus. Want die is er ook. Als je eenmaal er (een grote) interesse is, wordt iemand met ADHD / ADD er helemaal ingezogen. Hoort of ziet hij/zij niets meer en dan ontstaan er vaak prachtige dingen. Het moment dat het helemaal vanzelf gaat, dat je helemaal in flow bent. Dat je juist super gefocust bent.

Executieve functies en ADHD / ADD

Werkgeheugen: het RAM-geheugen van de hersenen

Het werkgeheugen van iemand met ADHD / ADD heeft de neiging om voortdurend aan en uit te knipperen. Dit geeft problemen in het dagelijks leven. Het werkgeheugen gebruiken we om steeds informatie te onthouden. Herinneren wat is er net gebeurd, deze informatie koppelen aan lange termijn herinneringen en als we vooruit denken. Werkgeheugen en aandacht werken nauw samen. Omdat het werkgeheugen vasthoudt waar onze aandacht op gericht is.

Tijdsbesef: is het nu al weer één uur?

Mensen met ADHD / ADD vinden het lastig om de tijd in de gaten te houden en te plannen. Daardoor zijn we geneigd om veel langer met bepaalde dingen bezig te zijn en niet genoeg tijd vrij te maken voor andere zaken. Hierdoor ontstaan problemen met timemanagement en op tijd komen. Taken die saai zijn, lijken uren te duren en zaken die boeiend zijn, slurpen ongemerkt je tijd op.

Prospectieve geheugen: Het op het juiste moment herinneren

Mensen met ADHD / ADD vinden het erg moeilijk om dingen en taken op het juiste moment te herinneren. Je vergeet ze soms helemaal of je denkt er pas aan als het te laat is. Gedurende de dag moeten we allerlei dingen onthouden, bijvoorbeeld telefoontjes en afspraken, of ergens op terugkomen na een onderbreking.

Emotieregulatie

Mensen met ADHD / ADD hebben de neiging om hun gevoelens veel sterker te voelen en te uiten dan anderen en worden ook meer meegesleept door hun gevoelens. Daardoor wordt je vermogen om verder dan je emoties te kijken beïnvloedt en lukt het je vaak niet goed om rekening te houden met het gezichtspunt van anderen.

Zelfactivatie: starten en afmaken van een taak

Iedereen heeft een zekere mate van wilskracht nodig om bepaalde saaie taken aan te pakken, maar voor mensen met ADHD / ADD is dat nog veel lastiger. Ook hierdoor ben je geneigd dingen uit te stellen, tot de druk van de deadline te groot wordt en je gedwongen wordt tot actie te komen.

Reflectief leren en aticipatie: gebruikmaken van het verleden en de toekomst om het heden te sturen.

Mensen met ADHD / ADD hebben de neiging om te snel te reageren en geen pauze te nemen. De tijd te nemen om terug te denken aan het verleden of om over de toekomst na te denken. Hierdoor maak je waarschijnlijk minder goede keuzes. Dus waar anderen even de tijd nemen om na te denken wat de beste beslissing is, heb jij al lang Als je ADHD / ADD hebt, is het moeilijk om deze pauze te creëren. Daardoor gebruiken we executieve functies niet zo effectief als anderen. we worden we afgeleid, we vergeten dingen etc.

Beter functioneren? 

Dit is onvermogen, geen onwil. Een probleem van niet kunnen en niet van niet willen. Het goede nieuws is dat executieve functies te trainen zijn. En er zijn manieren om zelf dopamine aan te maken. Je kan prima leven en goed functioneren met ADHD / ADD. Ook al blijft het topsport. ADHD / ADD is het lastigst als je nog niet weet waar je mee te maken hebt. Het helpt ook als je voor je zelf weet wat wél en niet voor jóú werkt. Wat is jouw gebruiksaanwijzing? Bel of mail je me als je een zetje in de goede richting nodig hebt? Ook hypnotherapie kan daar heel goed bij helpen. Bel je me op 06-51 11 49 42 of mail je me via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.? Je kan ook een contactormulier invullen. Net zo handig. 

 Maak een afspraak

Individuele coaching

ADHD / ADD is vergelijkbaar met een slecht geolied apparaat met verschillende functies. Sommige functies doen het geweldig, maar andere functies kosten enorm veel moeite en werken slecht. het apparaat kan uiteindelijk overbelast raken en kapot gaan. Tijdens de sessies bekijken we hoe we het apparaat kunnen oliën en optimaliseren. Lees meer >>

Groepstraining

Wat een feest van herkenning in een groep. "Ik ben dus niet gek of raar". Dit is vaak wat ik terug hoor in een groepstraining. En nee, ik kan je nu al zeggen: je bent zeker niet gek of raar! Door in een groep te werken maak je gebruik van elkaars sterktes en zwaktes. Naast je eigen proces leer je ook ontzettend veel van de processen bij de ander. Lees meer >>

Designed by Walraven WebWerk