Wat heeft de uitzending "ADHD-epidemie?"van De Monitor van de NCRV veel emoties losgemaakt. Wat mij raakt is dat veel mensen als slechte ouder of slecht persoon worden neergezet als ze een diagnose laten stellen en vooral als ze medicatie (laten) gebruiken. Zware negatieve meningen/berichten. Het is vaak zo kwetsend, zo ongenuanceerd, zo onwetend dat het pijn doet. Machteloosheid, voel ik. Daar wil ik wat anders voor in de plaats.

Ouders, maar ook volwassen voelen soms druk van school of de werkgever om een diagnose te laten stellen en medicatie te gebruiken. Psychiaters worden onder druk gezet om een diagnose te stellen of medicatie uit te schrijven. Aan de ene kant word er dus gepusht om juist een diagnose te stellen en aan de andere kant wordt je neergesabeld als je een diagnose laat stellen of hebt en zeker als je daar medicatie voor gebruikt. Zie ik daar een spagaat? 
 
gas mask 246369 180Het zit volgens mij zo: Ja er is overdiagnostiek. Maar een epidemie? Een besmettelijke volksziekte? Het lijkt me sterk. Er is tegelijkertijd onderdiagnostiek en misdiagnostiek. Wat mij betreft minstens zo boeiend en schadelijk. Wat zou het opleveren als we daar net zo veel aandacht aan zouden geven? Ik heb liever een reëel beeld. Tof dat mede door de media-aandacht er een afspraak is gemaakt met 2 kamerleden en mensen van Impuls en Woortblind/European Brain Employers Project. 
 
De gevolgen van de extreme uitingen in de media en op social media zijn groot. Ik spreek dagelijks mensen die niet durven te reageren op mijn Facebookpagina, die niet voor hun ADHD-diagnose uit durven komen. Bang voor de reacties uit hun omgeving (familie, vrienden, kennissen en werkgever). Het voelt als een taboe en het lijkt onbespreekbaar. Om machteloos van te worden.
 
Als een klant het woord machteloos gebruikt, zou ik vast vragen: Wat is het tegenovergestelde van machteloos? Voor mij is dat: het heft in eigen hand nemen. 

Laat ik daar eens over brainstormen. Het heft in eigen handen nemen, rondom het onderwerp ADHD, betekent voor mij dat ik:

 • acties onderneem die mijn missie steunen
 • en dus er alles aan zal doen om volwassenen met ADHD tot hun volle potentieel te kunnen laten groeien op hun eigen unieke manier
 • daar zelf ook heel actief mee bezig ben voor mezelf, ik blijf puzzelen aan mijn eigen gebruiksaanwijzing, persoonlijke groei, zelfacceptatie etc.
 • een super gedreven en enthousiaste ADHD-coach ben en me daarop focus 
 • binnenkort maar eens een workshop/informatie-avond organiseer
 • bij wil dragen aan acceptatie, begrip, bewustwording en openheid rondom ADHD
 • en dus blog, berichten en "tegeltjes" plaats op Facebook, twitter en LinkedIn
 • mee doe aan het European Brain Employers Project om zo bewustwording te realiseren, zowel voor werkgevers als werknemers
 • mensen te woord sta en belangen behartig voor leden van Impuls en Woortblind als vrijwilliger
 • graag brainstorm met Bart en blog voor ADHD positief
 • zelf bepaal van wie ik de mening ik wel of niet belangrijk vindt
 • me focus op het positieve, de oplossingen en de mogelijkheden

Zo kan ik nog wel even doorgaan, ik kom op steeds meer ideeën. Lekker! In plaats van een machteloos gevoel, het heft in eigen handen. Flow in plaats van stress. Actie in plaats van verlammende negativiteit. Rust en daadkracht in plaats van onrust. Wil jij dat ook? Meer het heft in eigen handen? Laten we samen eens brainstormen. Samen puzzelen om uit te vinden wat voor jou werkt. Bel me gerust (telefoonnummer 06-51114942) of klik hieronder om contact met me op te nemen om even te overleggen. Wellicht kan ik je een zetje in de goede richting geven.

 Maak een afspraak

 

 

Individuele coaching

ADHD / ADD is vergelijkbaar met een slecht geolied apparaat met verschillende functies. Sommige functies doen het geweldig, maar andere functies kosten enorm veel moeite en werken slecht. het apparaat kan uiteindelijk overbelast raken en kapot gaan. Tijdens de sessies bekijken we hoe we het apparaat kunnen oliën en optimaliseren. Lees meer >>

Groepstraining

Wat een feest van herkenning in een groep. "Ik ben dus niet gek of raar". Dit is vaak wat ik terug hoor in een groepstraining. En nee, ik kan je nu al zeggen: je bent zeker niet gek of raar! Door in een groep te werken maak je gebruik van elkaars sterktes en zwaktes. Naast je eigen proces leer je ook ontzettend veel van de processen bij de ander. Lees meer >>

Designed by Walraven WebWerk